2015/08/01

How you learn Japanese on the best way!

Många har frågat om hur man lär sig bäst japanska och jag tror jag har gjort flera inlägg om hur man ska göra men tänkte nu göra ett inlägg som samlar all info på en och samma plats, där med en speciell Etikett så man hittar allt lätt. Etiketten är: Tips: Japanese Language.

När du ska lära dig japanska måste du börja med grunderna som är att lära dig skrivsystemet Hiragana och Katakana först. 

  • Hiragana är det mest vanligaste man skriver med i Japan efter det kinesiska skrivsystemet Kanji. I Hiragana är det lite över 100 stycken tecken man ska lära sig och de är uppstaplade i de fem vokalerna man använder till att de staplas sedan med ett konsonant före vokalen. Vokalen är: A I U E O
  • Katakana används mest för utländska ord, städer osv. De har lite fler tecken att lära sig men de är uppbyggda på samma sätt som Hiragana men Katakanas tecken är mer hårda skrivna och de är väldigt kantiga (jämförelse med Hiragana som har mer mjuka tecken).


Hiragana och Katakana tillsammans kallas för Kana och dessa två måste du kunna bemästra innan du börjar spinna vidare på mer information inom japanska språket. ^^
För mig tog det cirka 1 vecka att lära mig Kana helt flytande men sen har det hänt att jag glömmer väldigt mycket av Katakana då jag sällan använder den ^^;; Så tipset där är att håll hela tiden igång Kana i skallen.


  • Kanji är det kinesiska skrivsystemet som man använder. Kanji är indelat i två delar, On-yomi och Kun-yomi.On-yomi är hur man läser tecknet på kinesiskt sätt medan Kun-yomi är hur man skriver tecknet på japanska. Här måste man ha väldigt mycket tålamod då i Kanji är det lite över 2000 tecken som man använder sig av.
  • Romaji är vanliga bokstäver som vi använder så det kan bli lättare för oss att läsa om vi inte kan alla teckens betydelse. 


Men för att kunna komma ihåg och man kanske inte vill sitta och rabbla upp och ner på alla tecken i deras position i tabellerna så kan du alltid göra olika sätt att memorera och använda alla tecken i huvudet så de inte glöms bort. Så att kunna skriva och läsa tecken kan man träna med hjälp av:

Skriva:

  • Ta ut en japansk låttext i Romaji och skriv de antingen i Hiragana eller Katakana från början (desto mer erfaren du är i språket och kan bemästra Kanji så kan du börja skriva kanji tecken eller tar istället låttexten på japanska tecken och där med översätt till Romaji!
  • Skriv lätta meningar och träna på dem
  • Gör memory

Läsa: 


Det finns många sätt att lära sig läsa, skriva men sen när det kommer till lyssna och prata själv så måste man använda sin fantasi lite. (Man måste även tänka på grammatiken också annars kommer man ingenstans).De två lättaste sätten att lära sig att tala och förståelse av språket är att man:

Lyssna/Tala:

  • Lyssna på japanska låtar och har text till den i både Romaji och översättning så kan du lätt lära dig vad ord betyder och få en förståelse i hur låten går.
  • Titta på Drama/Filmer på det språk du vill lära dig. Jag rekommenderar att man kanske ser en film, drama med text först då man inte kanske har så mycket förståelse i Japanska språket och sedan när man börjar känna sig att man bemästrar språket något hyfsat så kan man dölja textningen eller leta efter en drama/film utan textning för att bara använda sinnet hörseln. Ta inte Anime för de som de oftast pratar är bland annat slang eller ord/meningar som inte används i vardagliga situationer. Därför rekommenderar många som lärt sig språket (till och med jag) ta något som är mer relevant i hur man pratar i vardagssituationer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ありがとう〜♪ (=^0^=)/