2015/07/16

jidō-hanbaiki 自動販売機 (Japanese vending machine)

Jidō-hanbaiki är en så kallad ”vending machine” på engelska och är mer känd som varuautomat maskin på svenska. Den är en av de mest använda maskinerna som används av nästan alla japaner varje dag, det är fler japaner som använder de än att gå till typ 7eleven/Family Mart för att köpa dricka, frukt, mat osv!
Vi ser sällan varuautomater i olika länder, t.ex i Stockholm Sverige så ser vi oftast bara sådana maskiner vid några nästan varje pendeltågsstation en maskin. De är inte så vanliga här i Stockholm i alla fall så som i Japan. I Japan hittar du Jidō-hanbaiki överallt! Vid mataffärer, tunnelbanestationer, allmänna badrum, hotell, mitt på gatan, vid tempel. ÖVERALLT!!!

I Sverige är det oftast bara kalla drycker och lite sötsaker i dessa varuautomater men i Japan kan du få bokstavligen nästan vad som helst. De vanligaste maskinerna du kan hitta i Japan är bland annat de med drycker i så som läsk, vatten, kaffe både varma och kalla drycker. Sen kan du även hitta maskiner som säljer ramen på burk och annan slags mat. Vissa Jidō-hanbaiki säljer även bananer, paraplyer, alkohol, tobak, kläder och kvinnliga behov. Du kan alltså hitta lite vad som helst i Jidō-hanbaiki maskinerna!

För att kunna köpa alkohol och tobak måste man vara över 20 och ha ett speciellt kort där det står att man är över åldern, det är som i Sverige när man ska köpa tobak så måste man visa sitt legitimation. 

Bästa är att du kan även hitta de på platser du inte skulle ens tänka dig att det finns så som utanför ett tempels portar, ”skogen”, vid varje gata osv. Du kommer även se att de olika maskinerna säljer de olika drycker också så köp gärna din dricka då du ser den för du vet inte när du kommer se den nästa gång!


Det bästa med Jidō-hanbaiki maskinerna är om man inte har pengar i fickan kan man betala med sitt pasmo kort (Tokyo buss/tåg kort) då det är väldigt smidigt att bara ta upp sitt busskort och betala med det! I Japan har man inte som sagt så mycket nytta med bankkort då nästan alla affärer, stånd, Jidō-hanbaiki tar bara kontant.

Jag älskar verkligen Jidō-hanbaiki!!! De borde ha lika många här i Sverige så som i Japan och med lika mycket alternativ!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ありがとう〜♪ (=^0^=)/