2014/06/18

Om lolita stilarna

Lolita har blivit en stor trend under de senaste åren i hela världen och i bland annat Sverige. Lolita kommer ursprungligen från Japan och har inget med den västerländska synen på ordet "Lolita" som kom fram under 1955 i en roman.

Den asiatiska synen på Lolita kom under 1980-talets Japan från delstaten i Tokyo som är känd som Harajuku. Lolita är bland annat att man ska se ut som en docka, både i smink, hår och klädstil. Många flickor ser lolita som en nyskapande idé och att man vågar ta fram sitt docklika jag. Lolita har bland annat en betydelse med att man ska är ungdomlig i stilen.
I den japanska världen är det inte bara tjejer som kan bära lolita, utan det finns killar som bär lolitaklänningar och har sitt egna namn, Brolita (Brother Lolita). Sen finns det den mer maskulina stilen inom lolita kretsen som kallas för Oji-sama (Prins). Oji-sama klär sig ofta i den så kallade Pirat-stilen och köper sina kläder mer eller mindre från ett av den största japanska märkernas "brother store" Alice and the pirates (sister store: Baby, the Stars Shine Bright).

Det finns olika stilar inom lolita modet så det passar för alla:
Gothic Lolita: en av de mest välkända stilarna. Färgerna är oftast svartvitt och stilen är influderad av den västerländska goth-modet med att bära kors och andra mörka färger. Gothic Lolita är mer rar och oskuldsfull stil än vad självaste goth-stilen är.

En av de mest kändaste märkerna inom Gothic Lolita är från Visual Kei-artisten Mana-samaMoi-même-Moitié är ett märke som är ganska dyrt men om man vill ha lite finare, välsydda och hållbara klänningar är det en bra satsning!

Sweet Lolita (Ama lolita): är den stil som har fått mycket tjejers (och killars) ögon att smälta med alla de färgglada färgerna. Kläderna är ofta i någon pastellfärg och har för det mesta ett mönster eller ett tryck med olika motiv så som leksaker, karuseller, blommor osv.

Subgenre till Sweet Lolita:

Country Lolita – en undergren i Sweet, men klänningarna burkar vara rutiga eller ”lantiga mönster” så som äpplen och andra frukter.

De kändaste märkena inom Sweet Lolita är bland annat Angelic Pretty och Baby, the Stars Shine Bright. Dessa två märken går att köpa på internationell marknad, då båda affärerna finns ibland annat Frankrike (Paris).


Classic Lolita: den mer sofistikerade stilen inom Lolita. Den är ganska enkel och elegant, inte så mycket spets och utsmyckning så som Sweet Lolita. Färgerna är mer gammelrosa, vinrött eller blommiga mönster.

Innocent World är t.ex. ett märke som säljer mycket Classic.

Hime Lolita (Princess Lolita): har fått sin inspiration från den japanska stilen himegyaru. De gemensamma dragen mellan himegyaru och hime lolita är att de har liknande frisyrer och smink.

Casu Lolita (Casual Lolita): är en version av lolita som är nertonad och som går att använda i vardagsbruk. De bär då en enkel t-shirt eller en blus och sen puffig lolitakjol (Pennier)

Sailor Lolita: en Lolita stil som är inriktad på sjömansmodet. Sailor Lolita bär oftast sjömansmössor och har någon slags motiv som liknar marina, t.ex. ankare.

Sen finns det allt flera Lolitastilar så som:
  • Punk Lolita
  • Streampunk Lolita
  • Ero Lolita (Erotisk)
  • Guro Lolita (Blod och läskig) T.ex en blandning av Shiro Lolita (vit lolita) och Ju-On.
  • Wa Lolita (traditionella kläder ifrån Japan, t.ex Kimono.
  • Military Lolita.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ありがとう〜♪ (=^0^=)/